Håkans godaste kantarellsoppa

Håkans godaste kantarellsoppa

Recept på en enkel och fantastiskt god soppa att lyxa med på fredagkvällen.   

  • 3 dl fint skurna kantareller
  • 1 finhackad gul lök
  • smör
  • 1 dl konjak
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 tsk salt (minst!)
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 5 dl grädde
  • 1 msk svampbuljong från flaska (eller 1 tärning)

Skär kantarellerna i fina bitar och finhacka löken. Fräs sedan lök och svamp glansiga i mycket smör. 

Töm konjak i pannan och bränn av den (se lite råd här nedanför).

Häll i resten av ingredienserna: grädde, tomatpuré, salt, peppar, buljong och timjan. 

Rör om och koka upp. Låt koka en kort stund tills det tjocknar. 

Smaka eventuellt av med mer salt, peppar och timjan. 

Klart! Servera med ett gott bröd, gärna rostat. 

 

Ang att bränna bort alkoholen

Om du inte är van att använda konjak eller annan alkohol i maten så kan några ord på vägen vara bra.

Stäng alltid av köksfläkten när du har alkohol i mat!

Det är snabbast och säkrast att bränna bort alkoholen om den är tillräckligt koncentrerad för att antända.

Stäng av köksfläkten och ta bort kastrullen från spisen. Tänd konjaken med tändsticka och låt den brinna slut. Det kommer flamma upp när du tänder så håll inte ansikte eller händer över kastrullen/pannan.

Ha ett lock nära om du skulle behöva släcka genom att kväva elden, men normalt brinner det lugnt och fint efter den första flamman.

Det går såklart att koka bort alkoholen också, men då måste du se till att det inte ansamlas explosiva gaser (sörj för god ventilation men ingen köksfläkt!).

Vad tycker du?

Hela denna text är upphovsrättsskyddad av Gecko Trädgårdsbutik. Citera oss gärna, men ange då källan med en länk till denna sida.

.